Materi Bahasa Inggris SD/MI Kelas 4 "Togetherness in Diversity"

Hai anak-anak cerdas generasi maju Indonesia. Kali ini kita akan belajar Bahasa Inggris bersama Blogfajrinfo, yakni tentang materi mata pelajaran Bahasa Inggris Togetherness in Diversity yang akan dibahas pada blog ini khusus untuk siswa / siswi SD/MI Kelas 4.

Materi mapel Bahasa Inggris ini sudah dilengkapi dengan cara Reading, Write, Vocabulary serta Taks yang bisa dikerjakan dengan mudah meskipun di rumah. Semoga materi pelajaran Bahasa Inggris yang Blogfajrinfo bagikan ini bisa bermanfaat bagi guru dan siswa yang membutuhkan referensi tambahan untuk melaksanakan belajar di rumah.

Materi Bahasa Inggris SD/MI Kelas 4 Togetherness in Diversity

Cooperate In Diversity

Reading

Edo and his friend got the task of hold sound experiments, after school they gathered at the Edo house.

Each carrying the necessary equipment, Siti and Udin asked permission to do pray when the call to prayer was heard. they worked together enthusiastically, they lived in harmony, help each other despite different religious.

Reading

At the anniversary of indonesia’s previous independence day, Udin, Edo, and Beni represented their class in the team clog race, before perfoming they together discussed and arrange the strategy to become a champions in the race. They together showed the best effort when the race took place, and the results they win the championship.

Udin, Edo, and Beni are best friend, they come from different cultures, and have different religions. Difference are not a barrier to working together, they help each other and doing the work that must be done together.

Learn From The Story

Dialog

Mr. Burhan always start an activities in class by telling stories, each child gets the opportunity to tell stories. This morning Mr Burhan invited to share stories about the feast day.

Edo : “On the 24th my family gather at the Opa house, Opa cook a special meal namely Papeda, our family gathered and prayed, on the 25th we went to church”

Siti : “At Eid Al – Fitr also gathered and apologized to each other after worshiping at the mosque”

Udin : “During Eid Al – Fitr there were also specials foods, namely ketupat and chicken opor”

Dayu : “In Bali before the Galungan feast, the whole village is decorated using coconut leaves, we ussually gather with family and worshiping in the temple”

Lani : “On Vesak day, my family also gathered at grandma’s house, my mother and grandmother also cooked special food, besides that we also help other people who needed a help. In the Monastery filled with candles to carryout rituals of worship”

Write

Answer the following questions!

1. What is the special food on Christmas?
Answer: Papeda

2. When is the day of Christmas?
Answer: December 25th

3. What is the special food on Eid Al-Fitr?
Answer: Ketupat and chicken opor

4. What is the name of feast day Hindusm?
Answer: Galungan

5. What is the decorations are used to decorate during the Galungan?
Answer: Coconut leaves

Vocabulary

- Cooperate: Bekerjasama
- Diversity: Keberagaman
- Task: Tugas
- Hold: Melakukan
- Experiments: Percobaan
- After: Setelah
- Gathered: Berkumpul
- Carrying: Membawa
- Necessary: Yang diperlukan
- Equipment: Peralatan
- Asked permission: Meminta izin
- Worship: Beribadah
- Prayer: Sholat
- Sounded: Terdengar
- Enthusiastically: Antusias
- Lived: Hidup
- Harmony: Rukun
- Help: Membantu
- Despite: Meskipun
- Different: Berbeda
- Religious: Agama
- Previous: Sebelumnya
- Independence: Kemerdekaan
- Represented: Diwakili
- Clog race: Balap bakiak
- Discussed: Dibahas
- Arrange: Menyusun
- Strategy: Strategi
- Become: Menjadi
- Champions: Juara
- Race: Lomba
- Showed: Ditampilkan
- Effort: Usaha
- Took: Mengambil
- Result: Hasil
- Win: Menang
- Championship: Kejuaraan

Vocabulary

- Learn: Belajar
- Tell story: Bercerita
- Start: Memulai
- Activities: Aktivitas
- Each: Masing-masing
- Gets: Mendapat
- Opportunity: Kesempatan
- Invited: Mengajak
- Share: Berbagi
- Feast day: Hari raya
- Gathered: Berkumpul
- Meal: Makanan
- Prayed: Berdoa
- Church: Gereja
- Apologized:Meminta maaf
- Each: Setiap
- Mosque: Masjid
- Before: Sebelum
- Whole: Seluruh
- Village: Kampung
- Decorated: Menghias
- Coconut leaves: Janur
- Ussually: Biasanya
- Temple: Pura
- Vesak: Waisak
- Besides: Selain
- Monastery: Vihara
- Filled: Diisi
- Candles: Lilin
- Carry out: Melaksanakan
- Rituals: Ritual

Task

Answer the following questions!

1. What is the special food on Eid Al-Fitr?
Answer: Ketupat and chicken opor

2. What is the name of feast day Hindusm?
Answer: Galungan

3. What is the decorations are using to decorate during the Galungan?
Answer: Coconut leaves

4. Where is the Buddhist place of worse?
Answer: Monastery

5. What is the objects are using for Buddist worship?
Answer: Candles


Demikian yang bisa Blogfajrinfo sampaikan tentang materi pelajaran Bahasa Inggris dengan topik Togetherness in Diversity ini. Meskipun sangat sederhana, semoga dapat bermanfaat bagi Bapak / Ibu Guru atau siswa / siswi SD/MI Kelas 4 semua. Terimakasih.
Putra Widodo

Hidup itu bukan tentang menjadi pemenang atau pecundang, namun tentang bagaimana menjadi dirimu sendiri dan berikan yang terbaik kepada siapapun.

Posting Komentar

Komentar Anda dimoderasi. Jika sesuai dengan ketentuan, maka akan segera dipublikasikan.
Silahkan berkomentar yang relevan dengan bahasa yang baik dan santun, serta tidak melakukan spamming.

Lebih baru Lebih lama